Onlangs ging er foto van een bus (of touringcar) rond op het internet, wat bij veel mensen leidde tot een hoop onduidelijkheid en verwarring. Bij deze foto werd het volgende gevraagd: ”Welke kant rijdt de bus op?!”. Wegens perfecte symmetrie vindt men het over het algemeen zeer lastig om deze vraag te beantwoorden. De bus kan immers beiden kanten opgaan, toch? Toch is er maar één oplossing. Weet jij de oplossing al?!

Deze vraag werd zowel gesteld aan volwassenen als kinderen. En wat blijkt nou.. De meeste ondervraagde kinderen wisten deze vraag goed te beantwoorden, maar liefst 80%. De volwassenen vonden deze vraag toch veel lastig. Waar zou dat nou door komen? Doordat ze te moeilijk nadachten? Kortom, het bleek voor hen een pure hersenkraker.

Het sleutelwoord in dit raadsel is ”de deur”, zie jij die op de afbeelding? Dat is dé hint om dit raadsel te kunnen oplossen. Menig kind had dit snel door en gaf aan dat de bus de linkerkant oprijdt. CORRECT! De bus gaat inderdaad de linkerkant op. Als een bus één deur heeft, dan zit die in alle gevallen aan de rechterkant van de bus. Zo kunnen de passagiers gemakkelijk de bus in lopen, zonder dat zij over de chauffeur heen hoeven te klimmen. Wel zo makkelijk toch? Doordat de deur aan de rechterkant zit kan, aan de hand van deze afbeelding, geconcludeerd worden dat de bus de linkerkant oprijdt.

Wil je nog een leuk filmpje zien van dit experiment?